Dünya genelinde yaşayan insanların sağlığını tehdit eden ve pandemi ilan edilmiş olan bir hastalıkla mücadele etmemiz sebebiyle zor bir süreçten geçmekteyiz. Bu durumun sonuçlarından biri olan evde uzun süre vakit geçirmenin sebep olabileceği durumlardan birini sizlerle konuşmak istiyorum. Özellikle birden fazla çocuğu olan ailelerde kardeşlerin normalden fazla birlikte vakit geçirmesi bazı olumsuz davranış örüntülerine yol açabilir. Kardeşler arasındaki çatışmaların fazla olması ve kavgaların artması bunlara örnek olarak gösterilebilir.
“Bu durumda ebeveynler nasıl bir yol izlemeli? Neler yapmalı?” sorularına cevap oluşturmakta fayda var… Kardeşler arasında bir problem yaşandığı zaman şikayete koşulan ilk kişiler doğal olarak ebeveynler oluyor. Kardeşlerin birbirini şikayet ettiği durumlarda ebeveynler taraflara eşit uzaklıkta durmalı ve ne yaşandığını kardeşlerin aynı ortamda bulunduğu bir zamanda iki tarafı da dinleyerek objektif olarak değerlendirmelidir.
Kardeşler arasındaki problemlere ebeveynler dengeli bir müdahale geliştirmelidir. Ne çok müdahil olmalı ne de yok sayıp, görmemezlikten gelmemelidir. Tartışmaların çözüme kavuşturulması konusunda ebeveynler destek olabilir, çözüm yolları getirebilirler ya da çözümlerini kendileri bulması konusunda onları teşvik edebilirler.
Böyle anlarda taraflara samimi ve empatik bir yaklaşım sergilenmesi oldukça önemlidir.
Bir tarafın çok öfkeli, diğer tarafın ise çok üzgün olduğu zamanlarda kardeşleri hemen bir araya getirmek yerine; ayrı ayrı duygularını anlamak, olayı içtenlikle dinlemek ve sakinleşmeleri için neler yapılabileceğini konuşmak oldukça faydalı olabilir. Çocukların yaşadıkları problemi küçümsemek yerine, yaşadıklarının normal olduğunu ve gerçekten onları incitebilecek bir olay olduğunun anlaşıldığı dile getirilmelidir.
- “Aman bunda ağlanacak ne var? Gidin çözün aranızda!”
- “O senin küçüğün idare et!”
- “Abin diyorsa yap!” demek yerine;
- “Yaşadığınız tartışmada ikinizin de üzüldüğünü görebiliyorum. Şu an kendinizi öfkeli ya da mutsuz hissediyor olabilirsiniz. Sakinleşmek için neye ihtiyacınız var? Biraz sakinleştikten sonra çözüm için konuşmamızı ister misiniz?” gibi bir ifadelerle destek olunabilir.
Son olarak da çocukların tartışma yaşamasının normal ve gelişimsel olduğunu, bu anlarda çatışma ve duygularla baş etme yöntemlerini öğrendiklerini unutmayalım. Onları tartışmama konusunda uyarmak yerine, bu zamanlarda nasıl baş etme stratejileri geliştirebilecekleri konusunda destek olabiliriz.