Oyun Terapisi Nedir?
Oyun Terapileri Derneği, oyun terapisinin tanımını şu şekilde yapmıştır: “Eğitimli oyun terapistlerinin, danışanlarının psikososyal sorunları engellemelerine ya da çözmelerine ve ideal büyüme ve gelişimi gerçekleştirmelerine yardımcı olmak amacıyla, oyunun terapötik gücünden yararlandıkları kişilerarası bir süreç tesis etmek için kuramsal bir modeli sistemli bir şekilde kullanılmasına oyun terapisi denir.”
Biz yetişkinler bir derdimiz, sıkıntımız olduğunda kolayca anlatabiliyoruz fakat çocuklar için durum pek de böyle değil. Yetişkinler için danışmanlık ne ise çocuklar için de oyun terapisi odur. Çocuklar günlük yaşamdaki çatışmalarını oyun odasına taşır; anlatmak istediklerini oyuncaklarla anlatır ve oyun yoluyla terapiste aktarır. Terapist çocuğun dilinden anlar ve ona bu çatışmalarını çözmesi için güvenli alan yaratarak destek olur. Böylece, çocuğa güvenli bir alan yaratarak duygularının çözümlenmesini sağlar; dil-bilişsel ve motor gelişimine katkı sağlar.
Oyun terapisi hizmeti almak veya danışmak için iletişime geçebilirsiniz.
Oyun Terapisi çocuğa ne katar?
Oyun terapisi, çocukların duygularını ve yaşadıkları çatışmaları dışa vurma fırsatı sağlayarak, bunların fark edilmesini ve çözüm yolları bulunarak baş edilmesini sağlar. İlişkilerde güçlü bağ kurabilmelerine, duygu ve düşüncelerini ifade etmelerine, zihinsel ve fiziksel beceriler geliştirmelerine ve etkili sosyal beceriler geliştirilmelerine yardımcı olur.
Oyunun iyileştirici etkenlerini şu şekilde özetleyebiliriz:
- Kendini ifade etmek
- Doğrudan ve dolaylı öğretim
- Duygusal boşalma
- Olumlu duygulanım
- Bağlanma ve ilişkiyi geliştirme
- Empati
- Güç/Kontrol
- Yeterlilik ve Öz denetim
- Benlik algısı
- Yaratıcı problem çözme
Oyun Terapisine hangi durumlarda ihtiyaç duyulur?
Oyun terapisi çocukta görülen duygu ve davranış bozukluklarının çözümlenmesine yardımcı olabilmektedir. Bunlar:
- Alt ıslatma
- Kardeş kıskançlığı
- Öfke ve saldırganlık
- Uyku ve yeme bozuklukları
- Travma sonrası yaşanılan olumsuz duygu ve davranışlar
- Boşanma sürecine adaptasyon sağlama
- Özgüven ve sosyal beceriler
- Okul problemleri
- Kayıp ve yas süreci
Oyun Terapisine hangi yaş grubu uygundur?
Oyun terapisi danışanları, 2 ile 12 yaş arası çocuklar olabilmekle birlikte, ihtiyacın doğasına göre farklı yaş gruplarından bireyler de oyun terapisine uygun olabilirler.
Oyun Terapisinin Aşamaları Nelerdir?
Terapi sürecinin üç temel aşaması vardır. İlk seansları içeren uyum ilişkisi geliştirme, üç aşamanın en uzunu olan derinlemesine çalışma ve son aşama olan sonlandırma aşamasıdır.
Oyun Terapisinin süresi ve yoğunlu nasıl olmalıdır?
Ortalama 6 ile 8 seans sürebileceği tahmin edilen oyun terapisinde kesin bir seans sayısı belirtmek doğru olmayacaktır. Oyun terapisinin kaç seans süreceği bireylerin yaşadıklarına ve bireysel ihtiyaçlarına yönelik tespit edilmektedir. Her bireyin yaşam olayları farklı olduğundan dolayı, süreç içinde karar verilmektedir.
Hizmet almak veya danışmak için iletişime geçebilirsiniz.