Herkese Merhaba!

🪴Bugün sizlerle ebeveynler tarafından anlaşılması ve uygulanması zor olan bir durumdan bahsedeceğim: Çocuklarda Sınırlar.


🕊Çocukların doğdukları andan itibaren sağlıklı sınırlara ihtiyacı vardır. Sağlıklı sınırlar, çocuklarda güven duygusunun gelişmesine yardımcı olur.


🌱Yaşadıkları ortamın kurallarının bilinmesi; çocuklarda kontrolün kimde olduğunu, ne kadar ileri gidebileceklerini ve sonrasında neler olacağını bilmelerine yardımcı olur.


🌤Çocuklarda sınır koymak dinamik bir süreçtir. Çocuklar gelişim gösterdikçe sınırlar da değişebilmelidir. Yani 2 yaşında koyulan bir sınır, 10-11 yaşlarındaki bir çocuk için doğru bir sınır olmayacaktır.


🌨Sınır koymak sadece çocukların ebeveynlerini zorladıkları durumlarda olmaz. Sağlıklı sınır dediğimiz şey bütün yaşamı kapsar. Yani, çocuk sınırın koyulduğunu o an öğrenmez.

🎯Her ailenin farklı dinamikler vardır. Bu yüzden her ailede sınırlar farklılık gösterebilir.

 

 

💡Sınırların nasıl olması gerektiğine değinmeden önce şu (yukarıdaki görselde bulunan) soruları yanıtlamanızı istiyorum.


📝Bu soruları üzerine düşünerek yanıtlamanız oldukça önemlidir.


Sınır konusunda ebeveynlerin dikkat etmesi gereken noktalar nelerdir?

❗️Çocuklara sınır koyarken aşırı katı, tutarsız ve yetersiz sınır koymamak oldukça kritiktir. Ebeveynlerin sözlerinin davranışlarla desteklenmesi, çocukların sınırlar konusunda net ve anlaşılır mesaj almalarına yardımcı olur.

 

 

❗️Sınır koyarken çocuklara seçenek sunulmalı ve davranışlarının sonuçlarından ders almalarına izin verilmelidir. Çocuklara sorumluluğunu taşıyabilecekleri kadar güç ve kontrol verilmelidir.

Çocuklar, sorun çözme sürecine aktif olarak katılmalıdır.


** Tüm bunları net anlayabilmek adına bir örnek vermek istiyorum. Kardeşlerin bir oyuncak için kavga ettiğini ve sizin daha önce uyardığınızı düşünelim. Siz odadan çıktıktan hemen sonra tekrar bağrışma sesi geldi. Odaya girdiniz ve ilk tepkiniz ne olur? Etkili sınır koyan ebeveynler öncelikle kavgayı sonlandırmalarını kesin ve net bir dille söyler. Ardından bağırmadan dertlerini anlatabileceklerini ve nasıl çözüm bulacaklarına dair konuşmalarını önerir. Çocuklar bunun üzerine oyuncak için inatlaşmaya devam eder. Bu esnada ebeveyn sınır koyarak seçenek sunar. ‘Herkes on dakika sırayla oynayabilir (seçenek) ya da oyuncağınızı elinizden almak zorunda kalırım (sınır). Hangisini istersiniz?’ Çocuklar ilk oynayan olmak için tekrar seslerini yükseltir ve ebeveyn bu sefer de ‘yazı tura atmayı’ önererek sorunu çözer.

Bonus: Bu konu ile ilgili okuyabileceğiniz çok keyifli kitaplar da öneriyorum. Merak ederseniz buraya tıklayabilirsiniz!

Şimdiden keyifli okumalar dilerim.